Sportmassage

Geschiedenis

Massage wordt al lang toegepast. Dit blijkt uit geschriften die in China zijn gevonden. Uit China zijn de Kong-Fou geschriften bekend van rond 3000 voor Christus, waarin regels ten aanzien van lichaamsverzorging, waaronder massage waren opgenomen.

Het woord massage is afkomstig uit de Franse school en is door Lepage geïntroduceerd in 1813. Lepage was een Franse arts en fysiotherapeut. De term is afkomstig uit het Midden-Oosten (in het bijzonder Egypte) en afgeleid van het Arabische woord mass (drukken) aangevuld met de Franse uitgang ‘age’.

De definitie van sportmassage luidt als volgt: een complex van handgrepen, toegepast met de blote hand op een (ontbloot en) ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar met het doel diens lichamelijke conditie te bestendigen, te verbeteren en/of de eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Hoe werkt sportmassage?

Door het toepassen van sportmassage treden de volgende effecten op:

  • De haarvaatjes in de huid en spieren gaan verder open, waardoor er een duidelijke toename van de doorbloeding optreedt. Doordat de spieren beter doorbloedt worden, zullen de gevormde afvalstoffen (o.a. melkzuur) beter worden afgevoerd en wordt spierpijn (zoveel mogelijk) voorkomen.
  • De spierspanning wordt beïnvloed.

Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van verschillende handgrepen, te weten: strijkingen, knedingen, huidtechnieken, fricties, tapotage en schuddingen. Als regel houden we bij de sportmassage aan dat een sportmassage voor de sporter tot op zekere hoogte comfortabel moet zijn. Bij de massage wordt gebruik gemaakt van een tussenstof, olie of crème. Dit om wrijvingsweerstand te verminderen, waardoor pijn en irritatie van de huid en haarzakjes wordt voorkomen.

Doel van de sportmassage

Doel van de sportmassage kan drieledig zijn:

  • Preparatief – (voorbereidend) geestelijke en lichamelijke voorbereiding op een sportevenement;
  • Preventief – (voorkomend) dit vloeit voort uit o.a. het bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie en dergelijke, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt;
  • Curatief – (genezend) het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het curatief werken van een sportmassage geldt voor een gezond weefsel.

Licentiehouder

Ik ben in het bezit van een geldig licentie van het Nederlands Genootschap voor Sportmassasge (NGS). Het NGS geeft licenties uit die het bewijs zijn van de bekwaam- en bevoegdheid van de masseur. Om de licentie geldig te houden moet je blijven bijscholen. Meer informatie over het NGS vind je hier.

Veel gestelde vragen

Nee, alles is bij de prijs inbegrepen.

Dagelijks zou het mooiste zijn, maar ik kan niet in je portemonnee kijken. Afhankelijk van de behandeling zou ik in het begin wekelijks gaan en als alles stabiel is, ter onderhoud één keer in de maand. Bij de atlasmassage ligt de frequentie in het begin hoger.

Het is niet mogelijk om in de praktijk te douchen. Zorg wel voor een goede persoonlijke hygiëne.